Elektros energijos kainoms augant, ieškome būdų, kaip mažinti namuose esančių elektros prietaisų naudojimą. Tačiau vienas prietaisas būtent naudojamas padeda taupyti pinigus: tai – indaplovė. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ dalijasi naudingomis praktinėmis žiniomis, kaip efektyviai naudoti indaplovę, ir sumažinti ne tik sunaudojamo vandens, bet ir elektros sąskaitas.
„Išaugusi infliacija visiems atnešė naujų iššūkių, todėl nuolat ieškome būdų, kaip padėti mūsų pirkėjams juos spręsti. Nėra vieno stebuklingo sprendimo, todėl siūlome visokeriopas priemones: tęsdami kampaniją „Kainų kaina“ išplėtėme būtiniausių kasdienio vartojimo prekių už ypač mažą kainą krepšelį, taip pat dalijamės naudingomis praktinėmis žiniomis apie galimybes mažinti išlaidas namuose. Pavyzdžiui, sumaniai naudojant indaplovę, ši sutaupys ir laiko, ir pinigų“, – sako „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Vienas dažniausiai vis dar girdimų mitų apie indaploves – esą joms reikia tiek sąnaudų, kad rankomis plauti indus yra pigiau. Statistika rodo, kad tai – netiesa.
Šiuolaikinės indaplovės vienam skalbimui vidutiniškai sunaudoja apie 11 litrų vandens (nors yra ir tokių, kurioms pakanka vos 7 litrų). Tuo tarpu plaudami rankomis vos per minutę išleidžiame 4-8 litrus. Tad net jeigu ir vandenį leistume nedidele srovele, indus reikėtų suplauti vos per 3 minutes, kad efektyvumu prilygtumėme indaplovei.
Indaplovėms reikia ne tik vandens, bet ir elektros: skaičiuojama, kad vandenį naudojantys namų apyvokos prietaisai, tokie kaip skalbyklės ir indaplovės, gali būti atsakingi už maždaug ketvirtadalį namų sąskaitos už elektrą. Kiek elektros iš tiesų „suryja“ indaplovė priklauso ne tik nuo jos efektyvumo klasės, bet ir nuo mūsų pačių įpročių. „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė dalijasi dešimčia patarimų, kaip naudoti indaplovę, kad vandens, elektros sąskaitos bei kitos išlaidos būtų mažesnės.
1. Naudokite „eco“ režimą. Paprastai indaplovės veikia 55-65 laipsnių temperatūroje, tuo tarpu įjungus „eco“ režimą temperatūra pakyla tik iki 45-50 laipsnių. To visiškai pakanka, kad indai taptų švarūs, o elektros energijos bus sunaudojama apie 20-40 proc. mažiau. Naudojant šį nustatymą indai bus plaunami ilgiau, tačiau net ir vandens bus sunaudojama mažiau nei įprastiniu režimu.
2. Junkite tik pilną indaplovę. „Kaip ir skalbimo mašinoje neskalbiate tik poros kojinių, taip ir neeikvokite elektros energijos plaudami vos kelias lėkštes ir puodelius. Indaplovės kiekvienam ciklui naudoja tiek pat energijos ir vandens, nepriklausomai nuo indų kiekio, tad verčiau palaukite, kol prisikaups daugiau indų“, – pataria B. Baratinskaitė.
3. Atidėkite paleidimą. Jeigu naudojatės dviejų laiko zonų elektros skaitikliu, indaplovę verčiau junkite vakarais arba savaitgaliais, kai elektros kaina yra mažesnė.
4. Neskalaukite indų prieš dedant juos į indaplovę. Pasak B. Baratinskaitės, taip be reikalo eikvojamas vanduo – visiškai pakanka tik nugrėbti didesnius maisto likučius į šiukšliadėžę. Net ir to nepadarius nereikia baimintis – juos sėkmingai sugaudo sietelis.
5. Pažinkite savo indaplovę. Instrukcijoje rasite daug naudingos informacijos: kaip efektyviausiai sudėti indus, kokias priemones naudoti, kiek elektros ir vandens sunaudojama kiekvieno režimo metu ir t.t. Šiuolaikinėse indaplovėse būna ir trumpojo plovimo, ir sumažinto vandens kiekio režimai, tad šie gali būti net efektyvesni nei minėtasis „eco“ – tą jums atskleis instrukcija.
6. Įvertinkite, ar tikrai reikia džiovinti indus. Elektros bus suvartojama mažiau, jeigu pasirinksite džiovinimą kambario temperatūroje arba leisite indams išdžiūti natūraliai. Jeigu tokio pasirinkimo indaplovėje nėra, tiesiog jau prasidėjus džiovinimui praverkite dureles ir išjunkite indaplovę. Skaičiuojama, kad taip bus suvartojama bent 15 proc. mažiau energijos.
7. Žinokite, kokių indų nereikėtų dėti. Indaplovėje galima plauti kone visus virtuvės apyvokos reikmenis, tačiau kai kuriuos indus visgi rekomenduojama verčiau plauti rankomis.
„Kad mediniai, aliumininiai, variniai, žalvariniai, ketaus, krištoliniai, porceliano ar sidabriniai indai tarnautų ilgiau, venkite juos dėti į indaplovę. Nereikėtų joje plauti ir peilių, mat jie praras aštrumą. Taip pat būtinai įsitikinkite, ar jūsų termo puodelis yra tinkamas plauti indaplovėje – jeigu nėra tokio ženklo, jį plaukite rankomis, nes kitaip gali būti pažeistas vakuuminis uždarumas“, – įspėja „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.
8. Tinkamai sudėkite indus. Jeigu indai liks nešvarūs, ir juos teks perplauti – elektros bei vandens sutaupymas nueis perniek. Pagrindinė taisyklė – indus dėkite taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito, mat tik tuomet vanduo galės ant jų patekti ir nešvarumus nuplauti.
Taip pat nepamirškite, kad viskas, kur gali kauptis vanduo (pavyzdžiui, stiklinės, dubenys ar šaukštai) turi būti apversta aukštyn kojomis. Galiausiai labai svarbu, kad jokie daiktai neužstotų purkštuvo rankenos.
9. Rūpinkitės indaplove. „Kaip ir visa dažnai naudojama technika, indaplovė mėgsta rūpestį. Naudokite kalkes pašalinti padedančias priemones, kaskart po plovimo iš nuo sietelio nuimkite maisto atliekas ir pasirūpinkite, kad pakaktų vandenį minkštinančios druskos bei blizgesį ir greitesnį džiovinimą užtikrinančio skalavimo skysčio“, – atkreipia dėmesį B. Baratinskaitė.
10. Rinkitės aukšto energinio efektyvumo klasę. Jeigu indaplovę pirkti dar tik ketinate, būtinai atidžiai perskaitykite informaciją apie jos energijos vartojimo efektyvumą. Ekonomiškiausios yra A klasės indaplovės, o daugiausiai elektros energijos sunaudoja priskirtos G klasei. Nors A klasės indaplovės kainuoja brangiau, tačiau skirtumas gana greitai išsilygins įvertinus sąskaitas už elektrą.