Elektronika.lt
 2024 m. spalio 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 28 d. 10:21
Naujasis LG šaldytuvas pasiruošęs pagerinti žmonių nuotaiką
Spalio 28 d. 08:37
Ekspertai pasidalijo prognozėmis, kaip technologijos keis verslą per artimiausius penkerius metus
Spalio 27 d. 16:36
„iPhone“ ir „iPad“ jau galima valdyti lietuvių kalba: nustatyti – labai paprasta
Spalio 27 d. 13:31
Pristatytos virtualios produkcijos galimybės: sumažins filmavimo kaštus ir laiką
Spalio 27 d. 10:51
Autonomiškos transporto priemonės – jau keliuose: papasakojo, kas jas naudoja
Spalio 26 d. 16:14
„Google Docs“ naujovės: ar dokumentai jau pasirašys patys?
Spalio 26 d. 13:30
Naujausia PSO ataskaita: Lietuvos paauglių priklausomybė nuo soc. tinklų viršija vidurkį
Spalio 26 d. 10:14
Kartu su elektriniu „Renault 4 E-Tech electric“ pristatyta vizija, kaip keliauti tvariau žeme, vandeniu ir oru
Spalio 25 d. 20:25
Anksčiau rūpėjo tik pravažumas, dabar – ar yra „Apple CarPlay“: kodėl pirkėjų reikalavimai keturračiams keičiasi?
Spalio 25 d. 17:28
Saulės elektrinė – ant stogo. O kas toliau?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Naujienos » Verslo naujienos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Rugsėjo mėnesį interneto duomenų rinkimo platforma „Oxylabs“ įžengė į simbolišką zoną – JAV, Europos ir kitose rinkose gavo 100-ąjį patentą. Bendrovės atstovų teigimu, šis Lietuvoje ypatingai retas pasiekimas yra svarbus ne tik įmonei: tai įrodo mūsų šalies kūrėjų konkurencingumą ir inovatyvumą pasauliniu mastu.

„Oxylabs“ tarptautines rinkas savo išradimais stebina jau ne vienerius metus. Apie 16 proc. – štai tokią dalį Lietuvos subjektams Jungtinėse Amerikos Valstijose išduodamų patentų sudarė „Oxylabs“ apsaugotos inovacijos 2019-2023 m.

Tiesa, bendrovė prie Lietuvos inovatyvumo indekso gerinimo prisideda ir kitais rodikliais, pavyzdžiui, prekių ženklų paraiškų skaičiumi. Pasauliniu lygmeniu minėtame laikotarpyje jis siekia apie 60.

Kalbėdama apie pasiektą 100 patentų ribą, „Oxylabs“ Intelektinės nuosavybės komandos vadovė, dr. Marija Markova, pasakoja, kad mūsų šalyje tokiu pasiekimu gali pasigirti vienetai.

„Lietuvoje šiandien tai padariusios yra vos kelios įmonės. Šis skaičius simboliškai įkūnija nuoseklų visos bendrovės darbą: ryžtą kurti inovacijas, tobulinti bei teisiškai apsaugoti savo produktus. Džiaugiamės, kad ne tik esame vieni iš pasaulinių lyderių, teikiančių tarpinių serverių bei viešų interneto duomenų rinkimo paslaugas, bet ir galime tai patvirtinti tarptautinio lygio patentų portfeliu, įrodančiu mūsų paslaugų novatoriškumą ir originalumą“, – akcentuoja M. Markova.

Lietuva – puiki šalis inovacijų kūrimui

Pašnekovė pažymi, kad šis pasiekimas Lietuvos bei regiono mastu yra unikalus ir dėl čia vis dar nepopuliarios praktikos patentuoti intensyviai ir tarptautiniu mastu. „Oxylabs“ atstovės teigimu, tokie žingsniai leidžia įmonei užtikrinti savo išskirtinumą rinkoje.

„Šiuolaikiniame verslo pasaulyje įprasta, jog didžiąją įmonės vertės dalį sudaro patentai, verslo paslaptys, prekių ženklai ir kiti intelektinės nuosavybės objektai. Todėl inovacijų kūrimas ir produktų apsauga intelektinės nuosavybės teisėmis yra viena iš mūsų strateginių krypčių – tai darome tikslingai registruodami savo prekių ženklus, saugodami savo autorių teises, patentuodami ir kurdami bei saugodami kitą nematerialų turtą“, – sako „Oxylabs“ Intelektinės nuosavybės komandos vadovė.

Anot jos, tokie įmonės pasiekimai atspindi Lietuvos įmonių gebėjimą konkuruoti pasauliniu lygiu bei garsina šalies kaip inovatyvaus krašto vardą.

„Solidaus intelektinės nuosavybės portfelio turėjimas parodo šalies verslo suvokimą apie nematerialaus turto svarbą, o jo dydis yra siejamas su šalies inovatyvumu. Apie sparčius Lietuvos žingsnius šioje srityje byloja ir Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos leidžiamas leidinys „Global Innovation Index“, kuriame Lietuva jau kurį laiką kyla. Tai tik įrodo, kad privataus ir viešojo sektoriaus dėmesys inovacijoms, intelektinei nuosavybei ir verslo aplinkai duoda teigiamų rezultatų“, – pastebi pašnekovė.

Dr. M. Markova teigia, kad tokie Lietuvos rezultatai jai nėra staigmena, nes mūsų šalis puikiai tinka inovacijų kūrimui: „Čia turime itin daug išsilavinusių, kūrybingų ir talentingų žmonių, čia galioja tyrimus ir inovacijas skatinantys teisės aktai, taip pat esame vieni iš pasaulinių lyderių interneto infrastruktūros ir prieinamumo srityje. Turime visas reikiamas sąlygas kurti inovacijas ir didesnę pridėtinę vertę ne tik savo šalyje, bet ir savo šaliai bei visam pasauliui.“

Efektyvinti, greitinti, optimizuoti

Tačiau kas yra patentas? Kalbant paprastai, tai – teisinis instrumentas, suteikiantis išimtinę teisę praktikuoti juo saugomą inovaciją. Patentai gali padėti apsisaugoti nuo to, kad atitinkamos įmonės konkurentai jos sukurtus išradimus panaudos savo prekėse ir paslaugose. Taip pat patentai padeda užtikrinti inovacijos išskirtinį panaudojimą jos tobulinimui, tokiu būdu garantuojant konkrečios technologinės srities unikalumą.

M. Markova pažymi, kad apskritai, inovacijų kūrimas kiekvienai įmonei, tarp jų ir „Oxylabs“, suteikia konkurencinį pranašumą: „Mūsų inovacijos yra skirtos gerinti, optimizuoti ir tobulinti esamus procesus arba paslaugas. O savo išradimus renkamės apsaugoti teisiškai.“

Tiesa, ji priduria, kad tinkamo teisinio instrumento inovacijų apsaugojimui pasirinkimas priklauso nuo daugelio aplinkybių.

„Tam įtakos gali turėti ir tai, ar inovacijos pridėtinė vertė spėjamai bus ilgalaikė ar ribota laike, ar galutinis vartotojas ar konkurentas gali iš prekės ar paslaugos identifikuoti jos pagaminimo ar teikimo būdą ir pan. Taip pat svarbu, ar įmonė planuoja savo inovacijas licencijuoti, parduoti ar komercializuoti kitu būdu. Tai reiškia, kad patentavimo kelias ir jo apimtis turi būti detaliai apsvarstyti ir suderinti su įmonės veiklos bei plėtros strategija“, – sako „Oxylabs“ atstovė.

Įdomu yra tai, jog patentas kaip teisinis instrumentas yra teritorinis, tad kiekvienoje šalyje jis turi būti išduodamas atskirai. Tai kelia ir savų iššūkių.

„Užpatentuoti savo produktų visose pasaulio šalyse yra praktiškai neįmanoma dėl itin didelių kaštų ir sudėtingų teisinių procesų, todėl kiekviena įmonė privalo nuspręsti, kur ji nori ir gali saugoti savo išradimus. Mes juos patentuojame įvairiose svarbiausiose pasaulio rinkose – Kanadoje, Kinijoje, Singapūre, Europoje, tačiau pirmiausia savo išradimus siekiame apsaugoti JAV. Šios šalies rinka mums yra itin svarbi, be to norime joje užsitikrinti apsaugą, žinodami čia paplitusią įmonių praktiką aktyviai ginti savo teises ginčų procesuose“, – pažymi pašnekovė.

Kalbėdama apie konkrečius įmonės patentus, ji akcentuoja, jog bendrovės inovacijos yra skirtos efektyvinti ir pagerinti tarpinių serverių veiklą bei didžiųjų duomenų išgavimą.

„Šiemet gavome patentą „Regioniniu požiūriu gretimos tarpinio serverio paslaugos įgyvendinimo metodai ir sistemos“, kuris atskleidžia sistemą ir metodą, kaip efektyviai įgyvendinti keičiamo dydžio, labai efektyvias decentralizuotas tarpinio serverio paslaugas per tarpinio serverio infrastruktūrą, esančią skirtingose geografinėse vietose. Sistemos ir metodai leidžia vartotojams iš bet kurios geografinės vietos siųsti užklausas į geografiškai artimiausią tarpinio serverio infrastruktūrą“, – pasakoja M. Markova.

Kaip yra gaunamas unikalus patentas? Ji paaiškina, kad procesas tiek JAV, tiek Europoje yra panašus – pateikus paraišką, atitinkamos teritorijos patentų tarnybos išanalizuoja inovacijos atitikimą naujumo, išradimo lygio, pritaikomumo pramonėje ir kitiems formaliems paraiškos reikalavimams. Jei paraiška juos atitinka – patentas išduodamas. Jeigu yra trūkumų, ją reikia taisyti ir pateikti papildomus argumentus.

„Įdomu, kad atitinkamos patentų tarnybos skirtingai vertina kai kuriuos teisinius reikalavimus. Pavyzdžiui, JAV atlaidžiau žiūrima į patentus, susijusius su kompiuterinių programų apsauga, taip pat keliami ne tokie griežti reikalavimai išradimo aprašymui. Todėl kai kurių patentų apimtis JAV ir Europoje gerokai skiriasi, nors jais saugomas tas pats išradimas“, – pastebi „Oxylabs“ atstovė.

Inovacijoms ir išradėjams – ypatingas dėmesys

Pasakodama, kaip įmonei pavyko pasiekti tokių įspūdingų rezultatų, M. Markova pažymi, kad inovacijos neabejotinai yra „Oxylabs“ kultūros dalis, tendencingai puoselėjama pasitelkiant specialias iniciatyvas.

„Pavyzdžiui, turime „Oxylabs“ plačią intelektinės nuosavybės mokymų programą, skirtą įvairių lygių, įvairių komandų nariams. Jų metu supažindiname kolegas su patentų sąvoka, pasakojame, kaip gauti su kompiuterinėmis programomis susijusius patentus. Taip pat esame patvirtinę išradėjų premijavimo politiką, leidžiančią skatinti juos ir finansiškai. Be to, tapimas išradėju suteikia ir nematerialų atlygį, todėl visada stengiamės pasidžiaugti su patentais susijusiais pasiekimais, atsidėkoti prie inovacijų kūrimo prisidėjusioms komandoms“, – sako pašnekovė.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama