Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 7 d. 17:15
Ne viskas matoma plika akimi: kaip gamintojų triukai prailgina elektromobilių įveikiamą atstumą?
Rugsėjo 7 d. 13:31
Kada interneto naudojimas tampa problema arba kaip nulaužti PIN
Rugsėjo 7 d. 09:46
Kaip atnaujinti „iPhone“, „iPad“ arba „iPod touch“ naudojant „Finder“
Rugsėjo 6 d. 18:26
„Samsung“ parodoje „IFA 2024“ pristatė DI pasaulio viziją: nauji įrenginiai ir kasdienybę keičiančios funkcijos
Rugsėjo 6 d. 15:39
Kokius automobilius rinktis neišvengiantiems automobilių spūsčių?
Rugsėjo 6 d. 12:45
Gera nuotaika šviesiuose namuose ištisus metus
Rugsėjo 6 d. 09:22
Sukčių išradingumui nėra ribų: įspėja apie naują taktiką, apgaunančią net patyrusius socialinių tinklų naudotojus
Rugsėjo 5 d. 18:22
CUPRA pristatė naują sportišką SUV modelį
Rugsėjo 5 d. 15:27
Tyrimas: kone kas antras moksleivis Lietuvoje naudoja dirbtinį intelektą namų darbų ruošai
Rugsėjo 5 d. 12:19
Automobilių elektrifikacija – šansas naujiems vardams, bet ar jie gali įgelti senbuviams?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
Reklama
 Naujienos » Verslo naujienos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Pirmąjį metų pusmetį Inovacijų agentūra skatino inovacijų plėtrą, stiprino tarptautinius ryšius ir išmokėjo daugiau kaip 42 mln. eurų verslui

Publikuota: 2024-07-26 07:16
Tematika: Verslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Paslaugas Lietuvos verslui teikianti Inovacijų agentūra pirmąjį šių metų pusmetį šalies įmonėms ir kitoms organizacijoms iš viso išmokėjo 42 mln. eurų iš ES finansavimo programų ir paskelbė finansavimo kvietimų, per kuriuos šalies organizacijos iš viso siekė pritraukti 153,4 mln. eurų. Be to, beveik šešioms dešimtims įmonių agentūra padėjo sudalyvauti 6 tarptautinės parodose ir suorganizavo 7 verslo misijas tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. Pirmąjį šių metų pusmetį ypatingas dėmesys skirtas regionų verslo auginimui, gynybos inovacijų ir aukštą pridėtinę vertę kuriančių sektorių skatinimui.

Ypatingas dėmesys – inovacijų skatinimui

„Lietuvos inovacijų ekosistemos ir verslo augimo potencialas yra išties didžiulis, o tinkamai nukreiptos ES bei valstybės investicijos padeda jį pilnai įgalinti. Per pirmąjį šių metų pusmetį nuveikta daug – į Lietuvos pažangą investuota 42 mln. eurų ES lėšų. Šios pastangos duoda rezultatų – paskelbti Europos inovacijų švieslentės rezultatai rodo, kad Lietuvos per metus padaryta pažanga buvo didžiausia visoje ES, o šalies augimas reitinge buvo net 6 kartus didesnis nei ES vidurkis“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Svarbiu postūmiu inovacijų Lietuvoje vystymui pirmąjį metų pusmetį tapo Inovacijų agentūros paskelbta finansavimo priemonė „Įmonių inovacinių veiklų vykdymo skatinimas“. Ją pasinaudoti iš viso siekė 241 įmonė, o 820 tūkst. finansavimą pasidalins 45 pareiškėjai. Šis finansavimas padės jau sukurtiems inovatyviems produktams patekti į rinką ir įmonėms įsigyti jau pradėtų kurti produktų vystymui reikalingas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugas.

„Tokių paslaugų ir pagalbos komercializuojant jau išvystytus inovatyvius sprendimus poreikis yra išties didelis. Kaip ir šalies įmonių kuriamų inovacijų potencialas. Pasinaudodamos finansavimu įmonės ketina rinkai pristatyti tokius pažangius produktus kaip nuo klastočių apsisaugoti padedantis naujos kartos holografinis ženklas, išmanusis vandens nuotėkio detektorius ir sugertukas, sausi dantų ir burnos ertmės valymo milteliai. Finansavimą gavusios įmonės taip pat vysto žemės ūkio produktus kurti padėsiantį mikroskopinių grybų banką, pažangų diagnostinį testą ir net naujoviškus grikių lietinius be pridėtinio cukraus“, – pažymi Inovacijų agentūros vadovė Romualda Stragienė.

Finansuotas pažangių gynybos sprendimų vystymas

Iš valstybės biudžeto Inovacijų agentūra per pirmąjį 2024 m. pusmetį finansavo 12 kvietimų ir kvietė teikti projektų įgyvendinimo planus inovatyvių produktų vystymui. Tarp jų akcentas – gynybos temai. Pagal Gynybos inovaciniai čekiai priemonę sulaukta 39 projektų įgyvendinimo pasiūlymų, o iš viso gynybos inovacijų vystymui bus paskirstytas 300 tūkst. eurų biudžetas. Šia priemone siekiama paskatinti gynybos inovacijas kuriančių ir diegiančių įmonių bendradarbiavimą su mokslo institucijomis.

„Taip pat galime pasidžiaugti šiemet kartu su NATO, Ekonomikos ir inovacijų bei Krašto apsaugos ministerijomis suorganizuotu 14-uoju NATO inovacijų iššūkio finalu, kuriame nugalėjo Lietuvos atstovai – bendrovė „Broswarm“, pasiūliusi pažangų bepiločių orlaivių sprendimą minų atpažinimui ir neutralizavimui nuotoliniu būdu. Tokių ir kitų gynybos inovacijų plėtrą dar labiau paskatins šiemet Inovacijų agentūros, Lietuvos kariuomenės ir Gynybos resursų agentūros pasirašytas trišalis susitarimas, kuris taps pagrindu gynybos technologijų pažangai ir šios srities pramonės augimui“, – sako R. Stragienė.

Reikšmingos ES investicijos nukreiptos į regionus

Per pirmąjį metų pusmetį Inovacijų agentūra didelį dėmesį skyrė ir verslo regionuose skatinimui. Iš užbaigtų 6 finansavimo kvietimų, pagal kuriuos iš viso sulaukta 927 projektų įgyvendinimo planų, didelė dalis buvo orientuota būtent į regionus. Aktyviausiai finansavimą siekė gauti Kauno miesto įmonės, iš viso pateikusios 288 projektų įgyvendinimo pasiūlymus. Regionuose aktyviausios buvo Kauno rajono, Šiaulių ir Panevėžio bendrovės.

„Įvairių projektų įgyvendinimui pareiškėjai iš viso siekė gauti 153,4 mln. eurų finansavimą. Didžiausio dėmesio sulaukė smulkiam ir vidutiniam verslui skirtas kvietimas „Netechnologinės inovacijos“, pagal kurį sulaukėme net 431 projektų įgyvendinimo planų. Šiuo kvietimu finansuotos veiklos, susijusios su prekės ženklų, įmonės procesų, dizaino ir organizacinėmis inovacijomis. Aktyviausiai buvo įgyvendinami projektai pagal priemonę, skirtą skatinti žaliosios energijos naudojimą pramonės įmonėse. Tai rodo, kad šalies pramonės sektorius siekia veikti tvariau ir sumažinti gamybos energijos sąnaudas“, – dalinasi Inovacijų agentūros vadovė.

Anot jos, dažniausiai finansavimą pirmąjį šių metų pusmetį pritraukė metalo gaminių, baldų gamybos, kompiuterių programavimo ir maisto produktų gamybos srityse veikiančios įmonės.

Inovacijų agentūros ekspertai iš viso pirmąjį šių metų pusmetį suvertino virš 1300 projekto įgyvendinimo planų, kurių bendra prašoma finansavimo suma siekia beveik 488 mln. eurų, o bendra projektų vertė net 742,4 mln. eurų.

Lietuvos verslui – geresnės tarptautinės galimybės

Inovacijų agentūra taip pat aktyviai dirbo siekdama prisidėti prie Lietuvos verslo tarptautinių ryšių plėtojimo. 59 įmonėms padėta sudalyvauti jų veiklai aktualiose tarptautinėse parodose. Tarp jų – svarbiausi optikos ir fotonikos, ryšio technologijų, pramonės ir inžinerijos, biotechnologijų, gynybos pramonės, finansinių technologijų ekosistemų renginiai JAV, Ispanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Nyderlanduose.

„Šios tūkstančius dalyvių iš viso pasaulio sutraukiančios tarptautinės parodos Lietuvos įmonėms padeda megzti naudingus verslo kontaktus, atrasti naujus partnerius ir eksporto galimybes, pristatyti pasauliui savo sprendimus ir pasisemti vertingų žinių bei įžvalgų. Nemažai į tarptautinių verslo ryšių puoselėjimą orientuotų renginių suorganizavome ir Lietuvoje – pavyzdžiui, Taivano finansinių technologijų įmonių forumą, Taivano ir Ukrainos dronų gamintojų forumą, Vokietijos gyvybės mokslų srities įmonių verslo atstovų vizitą ir Jungtinės Karalystės kibernetinio saugumo verslo forumą. Visi jie prisideda prie dvišalių ekonominių ryšių tarp šalių plėtojimo“, – sako teigia R. Stragienė.

Praplėstas partnerysčių tinklas

Kartu su partneriais Inovacijų agentūra šiemet taip pat organizavo Šiaurės Amerikos-Lietuvos verslo forumą Niujorke, išvykstamąją Lietuvos gynybos ir saugumo verslo misiją bei verslo forumą Prancūzijoje ir gyvybės mokslų verslo misiją į Vokietiją. Daug dėmesio skirta ir partnerysčių su įvairiomis užsienio organizacijomis mezgimui ir bendrų projektų įgyvendinimui. Inovacijų agentūra įsitraukė į Lietuvos-Flandrijos bendradarbiavimo programą 2024-2026 m., kurioje numatyta prisidėti prie personalizuotos medicinos plėtojimo bendradarbiaujant skirtingiems ES regionams. Lietuvoje balandį vykusio Trijų jūrų iniciatyvos verslo forumo išvakarėse Inovacijų agentūra pasirašė susitarimą su organizacija „Enterprise Estonia“, kuriuo sutarta bendradarbiauti tyrimų projektuose ir ekosistemos renginiuose.

„Didelę vertę Lietuvos įmonėms taip pat gali suteikti ir Inovacijų agentūros pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas su prestižiniu UCLA universitetu JAV, kuris padės 6 Lietuvos įmonėms įeiti į JAV rinką. Taip pat įžengėme ir į JAV įsikūrusį Silicio slėnį, kur buvo įsteigtas padalinys „InnoHub Lithuania“. Tapome Ispanijos Verslo konkurencingumo agentūros (ACCIO) įgyvendinamo „Interreg“ projekto, susijusios su moterų verslumo skatinimu, partneriais. Prasmingas partnerystes plėtojome ir Pietryčių Azijoje – Pietų Korėjoje ir Singapūre, kur Lietuvos verslui taip pat siekiame atverti daugiau galimybių“, – pabrėžia Inovacijų agentūros vadovė.

Antrąjį metų pusmetį – fokusas į žaliąją ekonomiką, MTEPI ir DI

Pirmąjį metų pusmetį Inovacijų agentūros specialistai taip pat aktyviai konsultavo Lietuvos verslą. Konsultacijas iš viso gavo daugiau kaip 3000 klientų. Vidutinis jų pasitenkinimo balas siekė 4,7 balus iš 5. Atsakymai į jiems rūpimus klausimus besikreipiančius vidutiniškai pasiekia greičiau nei per vieną dieną.

„Antrąjį metų pusmetį ir toliau sieksime suteikti Lietuvos verslui kokybiškas ir įmonių poreikius atitinkančias paslaugas. Šiuo metu iš jų paklausiausios yra susijusios su finansavimu, verslo mokymais ir specializuotais renginiais bei konsultacijomis. Kalbant apie ateityje aktualias temas, didžiausias dėmesys antrąjį metų pusmetį teks su žaliosios ekonomikos, mokslo tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų (MTEPI) skatinimo bei dirbtinio intelekto galimybių išnaudojimu susijusiems projektams. Šios sritys, kaip ir gynyba, yra prioritetinės, nes gali tapti pažangios, į aukštą pridėtinę vertę orientuotos ekonomikos pagrindu“, – sako Inovacijų agentūros vadovė.

Stragienė priduria, kad įpusėjus metams patvirtinta 122 mln. eurų vertės finansavimo priemonė, kuri padės vienai didžiausių Lietuvos pramonės įmonių – trąšų gamybos bendrovei „Achema“ – veikti tvariau. Šis finansavimas skirtas diegti pažangius žaliojo vandenilio panaudojimo sprendimus, leidžiančius sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją ir tokiu būdu padedančius siekti Lietuvos klimato tikslų.

Šiemet Inovacijų agentūra sieks plėsti tinklaveikos galimybes ir su Lietuvos verslo atstovais dalyvaus svarbioje gyvybės mokslų bei biotechnologijų industrijos parodoje „Bio Europe 2024“ Švedijoje, miestų inovacijų renginyje „Smart City Expo World Congress“ Ispanijoje, technologijų ir inovacijų parodose „Gintex Global“ bei „Fintech Surge“ Dubajuje.

Lietuvoje spalio 2-3 dienomis organizuoja startuolių ekosistemai skirtą renginį „StartupFair. Pulse“.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
„Toyota“ ir BMW stiprina bendradarbiavimą vandenilio plėtros srityje

„Toyota Motor Corporation“ ir „BMW Group“ bendrovės pasirašė susitarimą, kurio tikslas – stiprinti bendradarbiavimą vandenilio sektoriuje. Drauge įmonės bandys sukurti vandenilio ekosistemą ir pasiekti bendrą poveikio aplinkai anglies junginiais neutralumą.

Verslams, ūkininkams ir bendrijoms – daugiau kaip 72 mln. eurų įsirengti saulės elektrines

Nuo rugsėjo 4 d. juridiniai asmenys vėl gali teikti paraiškas saulės elektrinėms iki 500 kW įsirengti. Skaičiuojama, kad šiuo kvietimu iki 2026 m. bus sukurta 183 MW saulės elektros energijos gamybos pajėgumų.

Garantinio tiekimo kainos padidėjo

Vidutinė energijos kaina biržoje rugpjūčio mėnesį buvo 0,107 Eur/kWh be PVM – tai 9 proc. daugiau už liepos vidutinę kainą (0,098 Eur/kWh be PVM). Rugsėjį garantinio elektros tiekimo kaina padidėja 5–6 proc., palyginti su rugpjūčiu.

2024 m. rugsėjis
2024-09-06 14:10
UAB ALTIC IT įspūdingai auga: puikūs 2023 metų rezultatai bei stipri 2024 metų pradžia 
2024-09-06 07:07
Pirmąjį šių metų pusmetį „NRD Cyber Security“ pajamos didėjo 32 %
2024-09-04 19:47
Lietuvių startuolis „Alfa erdvė“ pritraukė 315 000 Eur investiciją: sieks proveržio matematikos mokyme
2024-09-04 17:09
Per aštuonis mėnesius vėjo elektrinių pagamintos elektros Kauno apskričiai užtektų visus metus
2024-09-04 16:14
Praėjusią savaitę Lietuvoje pagaminta 8 proc. mažiau elektros energijos
2024-09-04 13:32
Unikalaus taktinio orlaivio kūrėjams „Airvolve“ – 825 tūkstančių eurų investicija
2024-09-04 10:26
„Omniva“ Lietuvoje pirmąjį 2024 m. pusmetį didino pardavimų ir siuntų apimtis
2024-09-04 07:23
Inovacijų plėtra „Senukuose“: iki 2030 metų investuos 100 mln. eurų
2024-09-03 19:14
Pirmąjį metų pusmetį „Elektrum Lietuva“ investicijos į atsinaujinančios energetikos projektus siekė 34 mln. eurų
2024-09-03 17:51
„Sigli“ ir „Sensotec“ plečia bendradarbiavimą dirbtinio intelekto srityje
2024-09-02 20:26
Lietuvos banko ir „Fintech Hub LT“ asociacijos atstovai sutarė stiprinti partnerystę ir bendradarbiavimą
2024-09-02 13:13
„Axiology“ ir „Blue EMI“ bendradarbiauja kuriant naujos kartos atsiskaitymą už vertybinius popierius
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama