Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 27 d. 14:23
Prancūzija pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje lazerinį ryšį tarp kosmoso ir Žemės
Rugsėjo 27 d. 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
Rugsėjo 26 d. 17:45
„GovTech Leaders 2024“ konferencija: kaip dirbtinis intelektas ir kitos technologijos keis valstybės raidą?
Rugsėjo 26 d. 14:11
Teisė atsijungti: Lietuvos darbuotojai turi šią galimybę
Rugsėjo 26 d. 11:27
El. pašto rinkodara auga toliau: naujos taisyklės ir nekintantys principai
Rugsėjo 26 d. 08:25
Atsisveikiname su sodybomis, grįžtame į miestą – kaip tinkamai palikti elektros įrenginius
Rugsėjo 25 d. 20:27
Daugiau saugumo, mažiau rūpesčių: „Google Chrome“ atsisako slaptažodžių „Windows“, „Mac“, „Linux“ ir „Android“ platformose
Rugsėjo 25 d. 17:03
Kaip pačiam susikurti internetinę svetainę su „WordPress“: išsamus vadovas
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos   | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

Universitetų kelias į proveržį – per bendradarbiavimą, o ne konkuravimą

Publikuota: 2024-09-27 10:30
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

„Bendradarbiaudami universitetai gali pasiekti išties didelį proveržį moksle ir studijose – tai matome dalyvaudami įvairiuose tarptautiniuose projektuose, kur mūsų mokslininkai ne tik semiasi patirties iš aukščiausio lygio pasaulinių institucijų, bet ir patys rodo lyderystę ir naujas kryptis Europos ir pasaulio mokslui. Būtent bendradarbiavimas ir ryšių mezgimas tarp universitetų, o ne konkurencija, atveria plačiausias galimybes inovacijoms ir pažangai“, – pažymi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius prof. dr. Juozas Augutis.

Vytauto Didžiojo universitetas. Jono Petronio nuotr.
Vytauto Didžiojo universitetas. Jono Petronio nuotr.

Pasak rektoriaus, viena didžiausių VDU stiprybių yra plačios aprėpties moksliniai tyrimai, kuriuose skirtingų sričių ir institucijų mokslininkai vienijasi ir tyrinėja pačius įvairiausius klausimus – nuo klimato kaitos ir dirbtinio intelekto iki daugiakalbystės, demografinių tyrimų ir miškininkystės. Tarpdiscipliniškumas, kai skirtingų mokslų ekspertai suvienija jėgas bendrame projekte, yra vienas kertinių sėkmės elementų.

Svarbias partnerystes VDU yra užmezgęs dalyvaudamas svarbiausiose mokslo infrastruktūrose ir programose, tokiose kaip Nemuno ir Santakos slėniai, Kauno mokslo technologijų parkas, Europos universitetas „Transform4Europe“, CLARIN, COST, „Jean Monnet“, „NordPlus“, „Horizon Europe“ ir daug kitų. Pasak VDU Mokslo prorektorės, prof. dr. Julijos Kiršienės, pastarųjų metų rezultatai kalba patys už save.

„Per pastaruosius keletą metų VDU vykdėme apie 300 tarptautinių, nacionalinių mokslo ir verslo projektų, kuriuose bendradarbiaujame tiek su universitetais, tiek su verslais ir kitomis organizacijomis. Įgyvendiname ir „Horizonto 2020“ bei „Europos horizonto“ projektus, taip pat – koordinuojame tris didelius tarptautinius, tarpdisciplininius „Europos horizonto“ laimėtus projektus: „Forest 4.0“ Ekscelencijos centro steigimo projektą, DIACOMET – komunikacijos etikos ir atskaitomybės vystymo žiniasklaidoje projektą ir SKILLS4JUSTICE – gebėjimų lavinimo partnerystės tvariems ir teisingiems migracijos modeliams projektą“, – pažymi prof. dr. J. Kiršienė.

Prorektorės teigimu, „Forest 4.0“ tarptautiniame projekte su partneriais skaitmeninama miškų veikla, DIACOMET – dešimties Europos šalių projektas, skirtas žiniasklaidos etikos standartams ir kovai su neapykantos kalba ir dezinformacija, o SKILLS4JUSTICE siekiama ištirti įgūdžių trūkumo pobūdį ir raidą, įvairių įgūdžių partnerysčių potencialą, sprendžiant šio trūkumo problemą migrantų kilmės ir paskirties šalyse.

Projektų sutarčių vertė – net 344,9 mln. eurų

2023-aisiais VDU vykdė 298 mokslo projektus, kurių sutarčių bendra vertė siekė net 344,9 milijonus eurų. Iš viso šiuo metu VDU įgyvendina daugiau kaip šimtą projektų biotechnologijų, biofizikos, technologijų teisės, skaitmeninių technologijų, ekonomikos, edukologijos, sociologijos, filosofijos, kompiuterinės lingvistikos, kalbos įsisavinimo ir dvikalbystės, kūrybinių industrijų, mokslininkų mobilumo ir kitose srityse.

„Tarpdiscipliniškumo ir bendradarbiavimo svarbą iliustruoja dauguma VDU vykdomų projektų. Pavyzdžiui, klasteryje „Skaitmeniniai kalbos duomenys ir intelektinės technologijos“ susibūrė kalbininkai ir informatikai, tyrinėjantys kompiuterinės lingvistikos, dirbtinio intelekto ir skaitmeninės humanitarikos temas. Šio klasterio atstovai taip pat reprezentuoja Lietuvą tarptautinėje mokslo infrastruktūroje CLARIN ERIC“, – pasakoja prof. J. Kiršienė.

Su Lietuvos, Vokietijos ir Suomijos mokslininkais, VDU inicijavo dirbtinio intelekto kompetencijų centrą tvariam gyvenimui ir darbui, o kartu su dešimčia Europos lyderiaujančių mokslo institucijų dalyvauja „Kartų ir lyčių programos“ mokslinių tyrimų infrastruktūroje, kuri siekia kurti mokslininkams ir politikos kūrėjams būtinus duomenų rinkinius apie demografiją, šeimos raidą ir prisidėti prie aktualių visuomeninių iššūkių sprendimo. Tai – tik keletas iš svarbių, plataus masto „Europos horizonto“ projektų, kuriuose dalyvauja Vytauto Didžiojo universitetas.

Siekiant kelti Lietuvos aukštojo mokslo konkurencingumą, dar 2019-aisiais VDU suvienijo jėgas bendriems mokslo projektams su KTU, LSMU ir Lietuvos energetikos institutu. Kauno mokslininkai tuomet ėmėsi tirti vėžio gydymą ir diagnostiką, atsparumą vaistams, naujus bioenergijos šaltinius ir kitus aktualius klausimus. VDU dar prieš aštuonerius metus kartu su Šveicarijos mokslininkais sukūrė novatorišką vėžio gydymo būdą, kuris leidžia vėžines ląsteles efektyviai naikinti tūkstantį kartų mažesnėmis dozėmis nei dabar taikoma chemoterapija.

Doktorantūros studijose bendradarbiauja su geriausiais universitetais

VDU taip pat yra aktyvus „Transform4Europe“ (T4EU) Europos universitetų tinklo narys – prof. J. Kiršienės teigimu, ši narystė reikšmingai prisideda prie VDU siekio būti pripažintam tarptautinių mokslinių tyrimų universitetu. T4EU leidžia plėtoti tarptautinę partnerystę, jungtinius laipsnius, studentų ir dėstytojų mainus, taip pat – dalyvavimą mokslinių tyrimų projektuose su kitomis tarptautinėmis institucijomis. VDU ypač suinteresuotas tarptautinių jungtinių doktorantūros programų kūrimu.

„Kiekvienoje VDU doktorantūros kryptyje sutelkėme geriausių ne tik Lietuvos, bet ir užsienio mokslininkų pajėgas, sukaupėme geriausią dalyvaujančių institucijų mokslinį potencialą, žinias ir patirtį, sukūrėme įvairių mokslo krypčių doktorantūros studijų tinklus. Bendradarbiaudami su mūsų šalies, Europos ir kitų regionų institucijomis, VDU galime ruošti aukščiausio lygio mokslininkus ekspertus, pasiruošusius kompetentingai spręsti aktualiausius iššūkius“, – apibendrina VDU Mokslo prorektorė prof. dr. J. Kiršienė.

Vytauto Didžiojo universitetas turi 24 mokslo krypčių doktorantūros teisę, bendradarbiauja su 17 Lietuvos aukštojo mokslo ir tyrimų institucijų. Būdamas T4EU tinklo nariu, VDU pradėjo bendradarbiauti su kitomis Europos institucijomis vykdant ir doktorantūros studijas. Pavyzdžiui, VDU kartu su Sofijos universitetu yra pirmieji iš T4EU partnerių, kurie turi bendrą, Cotutelle sutarties pagrindu studijuojantį doktorantą. Cotutelle – tai doktorantūros modelis, kai bendradarbiaujantys universitetai priima tą patį doktorantą pagal konkrečioje šalyje galiojančią tvarką, susitaria dėl doktorantūros sąlygų. Apgynus disertaciją, suteikiamas dvigubas daktaro laipsnis.

Šiuo metu intensyviai vyksta derybos dėl bendradarbiavimo doktorantūroje ir su kitais aljanso partneriais: Saro krašto (Vokietija), Alikantės (Ispanija), Triesto (Italija), Sent Etjeno Žano Monė (Prancūzija) ir kitais universitetais. Tikimasi skatinti doktorantų stažuotes, organizuoti kasmetinę partnerinių universitetų doktorantų konferenciją, vasaros ir žiemos mokyklas, seminarus, kvalifikacijos tobulinimo kursus doktorantams ir jų moksliniams vadovams.

Unikalus bendradarbiavimo projektas – akademinis Kaunas

Dar vienas sėkmingas universitetų bendradarbiavimo pavyzdys – sukurta Akademinio Kauno iniciatyva: Kauno akademinė erdvė, kurioje miesto aukštosios mokyklos ne konkuruoja, o bendradarbiauja, siūlydamos platesnes studijų ir mokslo galimybes.

„Idėja burti miesto universitetus nėra nauja, tokio formato bendradarbiavimo pavyzdžių yra kitose Europos valstybėse, bet Lietuvoje tai unikalus projektas, pasiekti rezultatai – taip pat. Ilgą laiką Kauno universitetai gyveno konkuruodami ir vengdami bendradarbiauti, tačiau situacija pasikeitė iš esmės, įsijungus į Europos universitetų aljansus ir vystant veiklas tarptautiniu lygmeniu. Dalintis savo patirtimi ir telkti mokslininkus, dėstytojus bei studentus siekiant prisidėti prie miesto, regiono ir šalies vystymosi yra mūsų pagrindinis tikslas“, – teigia VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Ši iniciatyva buvo pradėta 2022-aisiais, kai jungtinę sutartį pasirašė Vytauto Didžiojo (VDU), Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU), Kauno technologijos (KTU) ir Lietuvos sporto (LSU) universitetai. Sutartimi numatomas glaudus bendradarbiavimas mokslo, studijų ir praktikos srityse, jungtiniuose projektuose bei suteikiant galimybę studentams laisvai rinktis dominančius dalykus kitame miesto universitete.

Bendradarbiaudami studijų srityje, Kauno akademinės erdvės universitetai siekia suteikti itin plačias galimybes studentams, norintiems išbandyti skirtingų aukštųjų mokyklų studijas. Viena svarbiausių naujovių – studentai gali laisvai rinktis dominančius dalykus ir kituose Kauno universitetuose, kuriuos išklausius rezultatai įskaitomi kaip jų studijų dalis.

„Šia iniciatyva norime parodyti, kad Kaunas išties yra studentų miestas, kuriame studijuoti galima išties lanksčiai ir laisvai. Be abejo, kad tokia unikali galimybė atneša didelius privalumus kiekvienam studentui, norinčiam plėsti žinias ir ugdyti įvairias kompetencijas. VDU kaip „Artes Liberales“ koncepcija studijas vykdantis universitetas visuomet suteikė didelę laisvę studentams patiems kurti savo studijų tvarkaraštį – dabar tos galimybės išsiplėtė net ir už paties universiteto ribų“, – paaiškina VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Pasak VDU Studijų prorektorės, pasirenkamųjų tarpuniversitetinių studijų dalykų ar modulių forma leidžia studentams laisvai rinktis dominančius dalykus ir kituose Kauno universitetuose. Išklausiusiems tokį pasirenkamąjį studijų dalyką ar modulį studentams rezultatai būtų įskaitomi universitetų studijų reglamentuose numatyta tvarka.

„Nuo 2022 m. rudens semestro keturių Kauno universitetų studentai turi galimybę rinktis iš daugiau nei 40 tarpuniversitetinių studijų dalykų. Kasmet tokia galimybe pasinaudoja beveik 200 universitetų studentų. Šia iniciatyva naudojasi ir užsienio studentai, kurie ypač vertina šią galimybę, rinkdamiesi studijas Lietuvoje. Vertindami sėkmingus šios iniciatyvos rezultatus, nusprendėme vystyti bendradarbiavimą toliau ir sutelkėme savo ekspertus tarpdisciplininio modulio, skirto praktinėms miesto problemoms spręsti, parengimui, kurį dėstys jungtinė visų universitetų dėstytojų komanda“, – pasakoja dr. Simona Pilkienė.

Kauno universitetai studentų vardan yra susivieniję jau ne kartą. 2023-aisiais keturios Kauno aukštosios mokyklos ir ekonominės plėtros agentūra „Kaunas IN“ pasirašė susitarimą, kuriuo bendrai kviečia studijuoti šiame mieste ir taip siekia didinti Kauno patrauklumą tiek kaip studentų miesto, tiek ir kaip miesto, kuriame gali nusitiesti sėkmingą profesinį kelią. Susitarimą pasirašė Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Kauno technologijos universitetas (KTU), Kauno kolegija (KK), Kauno technikos kolegija (KTK) bei ekonominės plėtros agentūra „Kaunas IN“.

„Džiugu, kad dalyvaujant bendrose iniciatyvose, bendradarbiaujant su universitetais, verslais ir kitais partneriais, VDU eina pažangos keliu. Tokia ir yra VDU misija – burti ir kurti akademinį potencialą, būti aktyviais valstybės ateities kūrėjais, nešti indėlį į pasaulio kultūros ir mokslo raidą. Akademinė lyderystė tam yra gyvybiškai svarbi“, – apibendrina VDU rektorius prof. dr. Juozas Augutis.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama