Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/90378/konkurse-cansat-varzysis-120-moksleiviu-konstruos-kosmoso-palydovu-modelius/spausdinti/

Konkurse „CanSat“ varžysis 120 moksleivių: konstruos kosmoso palydovų modelius

Publikuota: 2024-02-04 07:24
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Atrinktos 26 komandos, kurios dalyvaus Europos kosmoso agentūros inicijuotame mokomųjų palydovų konkurse „CanSat“ Lietuvoje. Laimėjusi komanda mūsų šalį atstovaus tarptautiniame renginyje „Inžinierius vienai dienai“ Nyderlanduose.

Konkurse „CanSat“ varžysis 120 moksleivių: konstruos kosmoso palydovų modelius

Šį konkursą Lietuvoje organizuoja Inovacijų agentūros „Space Hub LT“ grupė, Lietuvos etnokosmologijos muziejus ir „Vilnius Tech“ universitetas.

„Lietuva jau turi sparčiai augančių ir pasaulyje žinomų kosmoso technologijų įmonių, kurios sėkmingai eksportuoja savo produkciją ir gali pasigirti išskirtinėmis kompetencijomis. Kosmoso technologijos Lietuvoje ir toliau sparčiai žengs į priekį bei sudarys vis didesnę dalį šalies BVP. Todėl norime, kad jauni žmonės pažintų ir išnaudotų šios augančios srities galimybes“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen.

Konkurse didelis dėmesys skiriamas edukacijai, jo metu moksleiviai atliks visa tai, ką atlieka tikrus kosminius palydovus konstruojančios komandos: dalyviai turės išsikelti misijos tikslus, projektuoti „CanSat“ modelį, atlikti sistemos bandymus, vykdyti modelio paleidimą ir mokslinių duomenų analizę. Moksleiviams reikės sukonstruoti skardinės dydžio palydovus, skirtus simuliuoti tikrų palydovų skrydį: perkrovas raketoje, ryšio įjungimą ar trumpus ryšio seansus.

„Space Hub LT“ grupės vadovė Eglė Elena Šataitė dalinasi, kad konkursas sulaukė labai didelio moksleivių susidomėjimo. „Pradėję atranką tikėjomės pritraukti 15 komandų, o sulaukėme net 26 paraiškų. Jos visos atitiko reikalavimus, todėl kartu su partneriais atradome galimybę į konkursą pakviesti visus norinčius. Kosmoso industrija – daug žadanti, todėl svarbu, kad kuo daugiau moksleivių susidomėtų šios srities technologijomis, rinktųsi studijuoti inžinerinius, technologijų ir kitus mokslus, o ateityje dirbtų Lietuvos kosmoso įmonėse, kurtų startuolius“, – sakė ji.

Pasak Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktoriaus Lino Šmigelsko, konkursas „CanSat“ yra pastiprinanti edukacinė programa, leisianti visiems pradedantiesiems kosmoso entuziastams realiai susipažinti su palydovų projektavimo ir konstravimo principais bei įranga.

„Muziejuje beveik kasdien dirbdami su jaunimu pastebime, kad susidomėjimas kosmoso industrija sparčiai auga, jie supranta, jog tai ne tik buvimas astronautu, o daug platesnė ir įvairių kompetencijų reikalaujanti sritis. Tai rodo ir didelis konkurso dalyvių skaičius – iš viso pritraukėme net 120 moksleivių, norinčių įgyti reikalingų įgūdžių ir pasisemti įkvėpimo iš profesionalų“, – sakė jis.

Konkurse dalyvauja 13–18 m. moksleiviai iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus, Mažeikių, Utenos, Tauragės, Marijampolės, Vilkaviškio, Telšių, Kelmės, Nemenčinės, Riešės.

Organizatoriai komandas subūrė pirmajame seminare, kuriame vyko mokymai ir buvo suteiktos visos priemonės, reikalingos palydovo modelio konstravimui. Sukurtas technologijas jie pademonstruos finaliniame etape gegužės 10 d., kuris vyks Molėtų aerodrome. Nugalėjusi komanda atstovaus Lietuvą birželio 17–18 d. vyksiančiame Europos kosmoso agentūros organizuojamame renginyje „Inžinierius vienai dienai“ Nyderlanduose.

„CanSat“ remia įmonės „Teltonika“, „Ship4Payments“, SBA grupė ir Vladas Lašas. Daugiau informacijos apie šį projektą rasite „Space Hub“ ir Lietuvos etnokosmologijos muziejaus puslapiuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!