Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
Rugsėjo 27 d. 14:23
Prancūzija pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje lazerinį ryšį tarp kosmoso ir Žemės
Rugsėjo 27 d. 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
Rugsėjo 26 d. 17:45
„GovTech Leaders 2024“ konferencija: kaip dirbtinis intelektas ir kitos technologijos keis valstybės raidą?
Rugsėjo 26 d. 14:11
Teisė atsijungti: Lietuvos darbuotojai turi šią galimybę
Rugsėjo 26 d. 11:27
El. pašto rinkodara auga toliau: naujos taisyklės ir nekintantys principai
Rugsėjo 26 d. 08:25
Atsisveikiname su sodybomis, grįžtame į miestą – kaip tinkamai palikti elektros įrenginius
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

„Vilnius Tech“ kreipiasi į būsimus studentus: inžinerija visiems kūrėjams

Publikuota: 2023-06-04 07:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Visuomenėje vis dar galime išgirsti stigmas, kurios susijusios su inžinerijos krypties mokslais. Vilniaus Gedimino technikos universitetas („Vilnius Tech“) nori atkreipti visuomenės dėmesį, kad inžinerija nėra tik apie matematiką ar fiziką, inžinerijoje taip pat galima atrasti kūrybą, o šios profesijos atstovais tampa tiek vyrai, tiek moterys. Inžinerija neturi apribojimų, tačiau visuomenėje stigmos formuojasi dėl nepasitikėjimo savo jėgomis, baimės išbandyti ką nors naujo ir suklysti. Todėl šiais metais „Vilnius Tech“ su šūkiu „Tikėk, kad inžinerija – visiems kūrėjams“ priėmimų į aukštąsias mokyklas metu kreipsis į kiekvieną jaunuolį.

„Vilnius Tech“ kreipiasi į būsimus studentus: inžinerija visiems kūrėjams

„Manau, kad kiekvienos aukštosios mokyklos tikslas atsiremia į švietimą ir ne tik savos bendruomenės, bet ir visos visuomenės edukaciją. Šiais metais „Vilnius Tech“ priėmimų kampanijos idėja susijusi su stigmomis, kurios formuojasi ne tik socialinėje srityje, bet taip pat yra juntamos ir moksle, ypač, kai pradedame kalbėti apie tam tikras profesijas, kuriose formuojamas klaidingas išankstinis nusistatymas. Ne paslaptis, kad inžinerija daugeliui atrodo itin sunki, monotoniška ir galbūt net kartais nekūrybiška profesijos kryptis, bet pažvelgus giliau, čia atsiveria dideli horizontai, tiesiog kartais reikia patikėti vidiniu jausmu ir neklausyti aplinkos suformuotų stigmų“, – apie pagrindinę priėmimų kampanijos idėją pasakoja „Vilnius Tech“ komunikacijos vadovas Dalius Stankevičius.

Plačiausiai visuomenėje paplitusios stigmos

Pasak „Vilnius Tech“ rektoriaus prof. Romualdo Kliuko, daliai visuomenės įprasta manyti, kad inžinerinės krypties srities studijas baigęs žmogus dirba nuobodų, monotonišką darbą, kad jis nemoka tinkamai komunikuoti. Tačiau yra priešingai – inžinierių darbas įdomus ir nesikartojantis. Kartais laikoma, kad inžinerija nėra ir kūrybiška profesija. Pats dažniausias, bet ir klaidingiausias įsitikinimas – inžinerija nėra tinkama merginoms.  

„Šios stigmos dažnai pagrįstos klaidingomis nuostatomis ir stereotipais. Tiesą sakant, geri inžinieriai privalo turėti daug įvairių įgūdžių, bendrauti su įvairių profesijų žmonėmis. Taip jie prisideda prie naujovių diegimo ir atlieka lemiamą vaidmenį įvairiose pramonės šakose. Inžinerijai reikia techninių žinių, problemų sprendimo gebėjimų, kūrybiškumo ir bendradarbiavimo derinio, o tai prieštarauja prielaidoms, susijusioms su šiomis stigmomis“, – pabrėžia „Vilnius Tech“ rektorius

Jam antrina ir D. Stankevičius, atkreipdamas dėmesį į tai, kad jokia profesija negali turėti vienos lyties. Juk gerais specialistais, savo srities žinovais, gali tapti visi. Profesijos kelią formuoja pats žmogus ir visai nesvarbu tai vyriškos, ar moteriškos lyties atstovas.

„I nžinerija tik vyriška profesija – man viena iš neteisingiausių stigmų, kurias norisi paneigti. Juk užsienyje populiarėjanti inžinerija pritraukia vis daugiau moterų, kurios baigusios studijas turi gerai apmokamą darbą, kuria verslus, įsilieja į nuolat kintančią pramonės revoliuciją ir augančią technologijų pažangą. Kita stigma, į kurią norisi atkreipti dėmesį: inžinerija be kūrybos ar inžinerija tik apie skaičius. Inžinerija tuo ir žavi, kad čia slypi ne tik teorija ir praktika, bet ir žmogaus kūrybos laisvė matyti technologijas kitaip, kurti inovacijas, nes tikros inovacijos neturi šablonų, jos savimi ir yra unikalios. Todėl inžinerija taip pat unikali savo dinamiškumu ir išskirtinumu“, – apie stigmas pasakoja komunikacijos vadovas.

„Vilnius Tech“ neigia nusistovėjusias stigmas

R. Kliuko teigimu, stigmų keitimas – laipsniškas ir ilgalaikis procesas, kuriam reikia kolektyvinių inžinierių bendruomenių, švietimo įstaigų, pramonės lyderių ir visos visuomenės pastangų. Stengiantis pakeisti šias su inžinerija susijusias stigmas, „Vilnius Tech“ skatinamos švietėjiškos STEAM iniciatyvos, didinančios visuomenės informuotumą apie inžinerijos daugialypiškumą ir inžinierių indėlį į visuomenę.

„Aktyviai kuriame ir dalyvaujame įvairiose moksleivių informavimo programose, organizuojame karjeros muges ir seminarus, kuriuose pabrėžiamas inžinerijos kūrybiškumas, naujovės ir poveikis visuomenei. Skatiname ir pristatome sėkmingus inžinierius, kaip sektinus pavyzdžius. Pristatome asmenis, kurie laužo stereotipus ir tobulėja savo inžinerinėje karjeroje tikėdamiesi, kad tai įkvepia kitus siekti inžinerijos mokslų aukštumų. Skatiname merginas ir moteris siekti inžinerijos per mentorystės programas, stipendijas ir iniciatyvas, kurios suteikia lygias galimybes“, – apie veiksmus, griaunančius stigmas, sako rektorius.

Atrasti tikėjimą savimi ir norą bandyti kurti tokį profesijos kelią, kuriame save matai, ragina ir „Vilnius Tech“ komunikacijos vadovas. Jis atkreipia dėmesį, kad aukštosios mokyklos, turėdamos per daugelį metų sukauptos patirties, puikiai žino, kad dažnu atveju už jauną žmogų sprendimą priimą jo tėvai ar artimieji, ir tam tikrais atvejais jaunas žmogus nebeturi laisvo pasirinkimo.

„Mums, kaip universitetui, būtent čia ir norisi ištransliuoti, kad jei tu iš tikrųjų matai save inžinerijoje ar kitoje srityje, vadinasi, čia ir yra tavo kelias, todėl tikėk savimi ir bandyk“, – ragina D. Stankevičius.

„Vilnius Tech“ kūrėjų įgyvendinti projektai

Anot R. Kliuko, „Vilnius Tech“ bendruomenės nariai dirba ir įgyvendina įvairius projektus, susijusius su inovacijomis – kuria ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui. Pastarieji susiję ne tik su inžineriniais, bet ir biomedicininiais sprendimais.

„Pavyzdžiui, Mechanikos fakulteto novatoriai sukūrė išmanųjį ypatingo tikslumo elektrocheminį mikroskopą, kuris atpažįsta specifines ląsteles, dirbtinio intelekto pagalba analizuoja duomenis. Taip taupomas mokslininkų laikas. Šis mikroskopas naudojamas ne tik korozijos ar kitų įrenginių gedimų nustatymui, bet ir vėžinių ląstelių radimui“, – apie išradimą pasakoja R. Kliukas.

Dar vienas projektas, prie kurio dirba Fundamentinių mokslų fakulteto novatoriai – antimikrobinių peptidų, stabdančių gedimo bakterijų veikimą, analizė. Įdėjus jų į maistą, pastarasis negenda. Novatoriai tiria ir ekologiško impregnanto panaudojimą medienai. Tai sudarys palankias sąlygas medieną perdirbti arba kompostuoti.

„Elektronikos fakulteto novatoriai tiria elektromagnetinio lauko poveikį gyvūninėms ląstelėms, kurios gali būti pritaikytos vėžio gydymui. Įgyvendinant šį projektą, bendradarbiaujama su daugiau nei 10 laboratorijų iš įvairių pasaulio šalių. Tikiu, kad tai padės pasistūmėti vėžio gydymo procesuose“, – pasakoja R. Kliukas.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Uždaryti komentarus
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama