Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/77752/vu-biblioteka-tukstanciams-suskaitmenintu-dokumentu-suteike-viesojo-naudojimo-statusa/spausdinti/

VU biblioteka tūkstančiams suskaitmenintų dokumentų suteikė viešojo naudojimo statusą

Publikuota: 2021-04-18 19:20
Tematika: Švietimas, studijos
Autorius: Izabelė Pukėnaitė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Vilniaus universiteto (VU) biblioteka šiemet keliems tūkstančiams suskaitmenintų dokumentų suteikia viešo naudojimo statusą. Bibliotekoje saugomi kultūros objektai nuo šiol žymimi viešojo domeno ženklu ir jų panaudos neriboja autorių teisės. Bibliotekos atstovai sako, kad toks žingsnis padeda ne tik sudominti žmones bibliotekoje saugomomis vertenybėmis, bet ir pritraukti daugiau tyrėjų, besidominčių Lietuvos istorija.

VU biblioteka tūkstančiams suskaitmenintų dokumentų suteikė viešojo naudojimo statusą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šimtametė istorija nugulusi keliuose aukštuose vertingų knygų. Bibliotekininko Pauliaus Bagočiūno rankose – itin vertinga Lietuvos didžiosios kunigaikštystės laikus menanti Žemaitijos pilies teismo knyga.

Tokios, pasak bibliotekininko, šiuo metu labai populiarios tarp tyrėjų Lietuvoje ir užsienyje. Nors knyga kelių šimtų metų, joje aprašomi teisiniai ginčai mažai kuo skiriasi nuo šiuolaikinių.

„Pilies teismuose buvo sprendžiamos kriminalinės bylos: tai ir smurtas, sužalojimai, nužudymai, buvo ir žemės teismai, kur nagrinėti daugiausia turtiniai santykiai, ginčai dėl žemės valdų, nesutarimai tarp giminaičių, kaimynų“, – pasakoja VU bibliotekos Rankraščių skyriaus bibliotekininkas.

Ši knyga netrukus prisijungs prie kelių tūkstančių kitų suskaitmenintų Vilniaus universiteto kolekcijų.

Šiuo metu VU bibliotekos Skaitmeninių kolekcijų platformoje galima rasti per 10 tūkstančių retų spaudinių, grafikos kūrinių, fotografijų ir kitų dokumentų. Tarp jų – ypatingos vertės senųjų atlasų ir žemėlapių rinkiniai.

„Vilniaus universiteto bibliotekoj turbūt saugoma didžiausia kartografijos kolekcija – daugiau kaip 600 senųjų atlasų iki 19 amžiaus“, – nurodo VU bibliotekos departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė.

Vienoje knygų matyti ir pirmasis Lietuvos žemėlapis. Šis atlasas jau yra laisvai prieinamas internetu, tačiau šiuos metus VU biblioteka pradėjo dar keliems tūkstančiams suskaitmenintų dokumentų suteikdama viešo naudojimo statusą. Pažymėtieji viešojo domeno ženklu tampa visiems prieinami, jų panaudos neriboja autorių teisės.

„Aš nė kiek neabejoju, kad tai lengvina ir gerina tuos tyrimus, apskritai leidžia žmonėms daugiau išgirsti apie tuos fondus, apie kuriuos gal iki šiol net nežinojo, nes ieškoti kažko bibliotekos kataloge nežinant, kaip jie atrodo, yra žymiai sunkiau“, – mano Skaitmeninės bibliotekos skyriaus atstovas Gediminas Bernotas.

Vilniaus universiteto biblioteka yra viena pirmųjų šalies atminties institucijų, ėmusių skaitmeninti Lietuvai ir pasauliui reikšmingus dokumentinio kultūros paveldo objektus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!