Elektronika.lt
 2024 m. spalio 1 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Verslo naujienos
 - Įvykiai, renginiai
 - Švietimas, studijos
 - Mokslo naujienos
 - Portalo naujienos
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 30 d. 20:13
Paprastos gudrybės, kurios leis tausoti įrenginio bateriją
Rugsėjo 30 d. 17:11
Fizikas prof. G. Valušis apie Vilniuje vyksiančią žymią optoelektronikos ir terahercų mokslo konferenciją: „Žmonės moksle jau kalba apie 6G ir 7G ryšį“
Rugsėjo 30 d. 14:35
„Porsche Design“ ir „AGON by AOC“ pristato naują bendrą projektą: naujasis žaidimų monitories sukurtas tobulam vaizdui ir pergalėms
Rugsėjo 30 d. 11:51
Lietuvių tyrimas apie švytinčias daleles – prestižiniame fizikos žurnale „Nanophotonics“
Rugsėjo 30 d. 08:37
Keli mažiau žinomi „iOS“ „Mail“ patogumai
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
Rugsėjo 29 d. 09:28
„Xiaomi“ pristatė naujus išmaniųjų telefonų flagmanus – dirbtinio intelekto funkcijos, naktinė fotografija ir produktyvumas
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Naujienos » Švietimas, studijos Ankstesnė naujiena | Sekanti naujiena | Dalintis | Spausdinti

LSAS: Mokslo ir studijų įstatymas priimamas neatlikus namų darbų

Publikuota: 2009-04-28 17:03
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų atstovybių sąjunga

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga džiaugiasi pokyčiais aukštojo mokslo sistemoje, tačiau pabrėžia, kad Mokslo ir studijų įstatymas, kurį ketinama priimti šiandien LR Seime, nėra pakankamai kokybiškai parengtas, o jo įgyvendinimui iš esmės nėra pasiruošta. LSAS dar kartą pabrėžia, jog Mokslo ir studijų įstatymas yra viena iš reformos priemonių, tačiau siekiant esminių pokyčių aukštojo mokslo srityje, prieš priimant įstatymą turėtų būti atlikti paruošiamieji darbai, kurie lems mokslo ir studijų sistemos pertvarkos kokybę.

LSAS ne kartą yra pareiškusi, jog yra būtina atlikti nepriklausomus įvertinimus – auditus, kurių metu būtų atliekamos ne tik standartinės institucijų vertinimo procedūros, bet ir nustatoma, kiek specialistų aukštoji mokykla yra pajėgi parengti kokybiškai, koks yra studentų ir dėstytojų skaičiaus santykis bei kokios yra studijų sąlygos. Toks įvertinimas yra būtinas, kadangi jis leistų teikti objektyvią ir reikalingą informaciją apie aukštąsias mokyklas, o tokia informacija yra būtina abiturientams, nuo kurių pasirinkimo priklausys, ar aukštoji mokykla gaus valstybės finansavimą.

Prieš priimant įstatymą turėjo būti parengta ir detali aukštojo mokslo reformos pasekmių analizė, kurioje būtų aprėpti visi galimi neigiami socialiniai, akademiniai, ūkiniai, ekonominiai, migracijos bei tarptautiniai aspektai. LSAS manymu, Švietimo ir mokslo ministerijos parengta ir visuomenei pristatyta analizė apibrėžia tik projektuojamas teigiamas pasekmes, todėl numatyti neigiamus pertvarkos aspektus ir jų įveikimo būdus yra neįmanoma. Todėl, dar iki įstatymo svarstymo turėjo būti sukurtas ir priemonių planas, kuriame būtų apibrėžtos priemonės, kaip apsaugoti būsimus studentus nuo skubotai vykdomos reformos galimų klaidų ir neigiamų pasekmių.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga pabrėžia, kad nors reforma grindžiama sąmoningu abituriento pasirinkimu, dabartiniai abiturientai neturi sąlygų objektyviai išsirinkti studijų. Todėl turi būti sukurta vieša informacinė bazė, kurioje abiturientai rastų objektyvią ir pakankamai detalią informaciją apie bet kurią Lietuvos aukštąją mokyklą ir studijų programą: aukštųjų mokyklų studijų ir mokslinės veiklos kokybės užtikrinimo priemones, finansinę, ūkinę veiklą ir lėšų naudojimą; studijų programų kokybės įvertinimą ir akreditacijos rezultatus; absolventų įsidarbinimo pagal įgytą specialybę rodiklius ir per 5 pirmus darbo metus gaunamų pajamų vidurkį; dėstytojų kvalifikaciją, jų amžiaus vidurkį bei studentų nuomonę apie dėstančius dėstytojus; aukštosios mokyklos infrastruktūrą, veiklos, finansines ir išorinio vertinimo ataskaitas, bendradarbiavimą su socialiniais partneriais; stipendijų ir kitas skatinimo sistemas, mokamų studijų kainas; praktinį studentų rengimą; mobilumo galimybes.

Rotacijos sistema turi būti įvesta, kaip viena iš motyvacijos priemonių siekti geresnių studijų rezultatų. Apibrėžiant rotacijos sistemą turėtų būti įvertinta tai, kad studentai iš socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių pagal dabartinį rotacijos apibrėžimą turi mažiau galimybių gauti valstybės finansavimą studijoms.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos nuomone šiuo metu pateiktas studijų finansavimo per “studijų krepšelius” principas nekeičia studijų sistemos finansavimo iš esmės, nėra paremtas sėkminga tarptautine patirtimi, neužtikrina kokybinių pokyčių bei nėra adekvatus dabartinei ekonominei situacijai.

Prieš priimant įstatymą turėjo būti numatyta, kaip veiks visa aukštojo mokslo sistema, o su parengtais poįstatyminiais teisės aktais visuomene turėjo būti supažindinta dar prieš Lietuvos Respublikos Seimui svarstant Mokslo ir studijų įstatymą. Visos aukštojo mokslo finansavimo ir prieinamumo sąlygos, saugikliai, veikimo principai bei mechanizmai atsispindės poįstatyminiuose teisės aktuose, todėl juose numatyti principai turėjo būti išdiskutuoti bei koreguoti dar prieš priimant įstatymą.

Įstatyme apibrėžtas finansavimo mechanizmas turėtų užtikrinti, kad aukštosios mokyklos konkuruotų tarpusavyje siūlydamos kokybiškas studijas, o ne didindamos studentų skaičių, kuris užtikrintų mokyklos finansavimą. LSAS vieną iš pertvarkos grėsmių mato neadekvatų studentų skaičiaus didinimą aukštosiose mokyklose siekiant pritraukti papildomą finansavimą.

LSAS pabrėžia, jog studijų kaina valstybės nefinansuojamose vietose neturėtų būti didesnė nei studijų kaina tos pačios aukštosios mokyklos, tos pačios studijų pakopos ir tos pačios studijų programos valstybės finansuojamose studijų vietose.

Poįstatyminiuose teisės aktuose numatytoje paskolų sistemoje sąlygos yra prastesnės nei šiuo metu. Palūkanų norma neturėtų viršyti 5%, paskolos grąžinimas turi prasidėti ne anksčiau kaip praėjus 2 metams po studijų baigimo, tačiau grąžinimas turi būti susietas su absolvento pajamomis, paskola turi būti nurašoma, jeigu per 15 metų po studijų baigimo asmuo neįsidarbina pagal įgytą kvalifikaciją arba jeigu jo pajamos nepasiekia vidutinio darbo užmokesčio vidurkio. Taip būtų užtikrinta valstybės atsakomybė už išsilavinimo kokybę. Be to, visų rūšių paskolas turi gauti ne tik naujai įstojusieji, bet ir iki 2009 m. pradėję studijuoti studentai.

Aukštųjų mokyklų studentai, kurių studijų kaina bakalauro studijų metu viršys 50 tūkst. Lt, neturės sąlygų gauti paskolos, pakankamos padengti studijų kaštams. Todėl siūlome, kad įsiskolinimo dydis, skirtas studijų kainai sumokėti, nebūtų ribojamas. Tuo tarpu maksimalūs įsiskolinimų, skirtų gyvenimo išlaidoms padengti, dydžiai turi būti atskirti pagal studijų pakopas: bakalauro studijų laikotarpiu – 240 BSI (32 tūkst. Lt); magistro studijų laikotarpiu – 120 BSI (15,6 tūkst. Lt); doktorantūros studijų laikotarpiu – 120 BSI (15,6 tūkst. Lt). Pabrėžiame, kad galimybių skolintis sistema negali būti tapatinama su studijų prieinamumo užtikrinimu.

LSAS atsargiai vertina ir tai, ar galima paskolų našta studentams yra ir bus adekvati vertinant ekonominę šalies ir gyventojų situaciją. Paskolų sistemos modelį, kuriame būtų valstybės pasiskolintos ir įneštos lėšos, LSAS manymu būtų socialiai saugesnis. Atkreipiame dėmesį, jog verslo sektorius yra ne labdaros teikėjai, o privati struktūra, todėl suderinti socialiai saugią paskolų sistemą su numatytomis paskolų nurašymo ir paskolų grąžinimo nukėlimo sąlygomis bus neįmanoma. Taip pat derėtų įvertinti, ar valstybės įsipareigojimas verslo struktūroms esant tiesioginio dalyvavimo sistemai bus įkandamas, ar biudžete bus numatoma pakankamai lėšų sistemai remti bei, ar toks valstybės įsipareigojimas nesukels pavojaus valstybės finansinei nepriklausomybei. Pastebime, jog valstybės, kurios turėjo panašias sistemas, šiuo metu jų atsisako, kaip neefektyvių ir valstybei nenaudingų.

LSAS pabrėžia, jog aukštojo mokslo sistemoje negali būti suabsoliutinami laisvosios rinkos principai, kadangi išsilavinimas teikia naudą bei yra svarbus ne tik išsilavinimo gavėjui, bet ir visai valstybei.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Šiemet tūkstančiu daugiau abiturientų įstojo į profesines mokyklas, populiariausios – inžinerinės profesijos

Šiemet į profesines mokyklas priimta 1 tūkst. abiturientų daugiau nei pernai, dvigubai daugiau gimnazistų mokysis profesinio mokymo modulių. Populiariausiomis išlieka inžinerijos srities profesijos. Tai rodo galutiniai priėmimo į profesines mokyklas duomenys.

Universitetų kelias į proveržį – per bendradarbiavimą, o ne konkuravimą

Viena didžiausių VDU stiprybių yra plačios aprėpties moksliniai tyrimai, kuriuose skirtingų sričių ir institucijų mokslininkai vienijasi ir tyrinėja pačius įvairiausius klausimus – nuo klimato kaitos ir dirbtinio intelekto iki daugiakalbystės, demografinių tyrimų ir miškininkystės. Tarpdiscipliniškumas, kai skirtingų mokslų ekspertai suvienija jėgas bendrame projekte, yra vienas kertinių sėkmės elementų.

ABB ir „Vilnius Tech“ partnerystė: investicija į jaunuosius inžinerijos talentus

Bendrovė ABB skyrė stipendijas dviems „Vilnius Tech“ Elektronikos fakulteto studentams, siekdama paskatinti jaunuosius talentus gilinti savo žinias ir tobulinti įgūdžius pasirinktose srityse.

2024 m. rugsėjis
2024-09-24 19:45
Tarptautinis išsilavinimas – terpė skleistis intelektualiai ir pasaulietiškai asmenybei
2024-09-18 15:31
Ypatingas dėmesys geotechnikos studentams – net 7 įmonės skyrė stipendijas
2024-09-13 18:14
Tarptautinėje informatikos olimpiadoje Lietuvos mokiniai iškovojo du bronzos medalius
2024-09-13 15:23
VDU išlaiko lyderio pozicijas – didžiausias universitetas Kaune pagal pirmakursių skaičių
2024-09-10 21:11
Kazickų šeimos fondas lietuviams skyrė 50 tūkst. eurų STEM stipendiją studijoms užsienyje
2024-09-09 14:16
VDU STEAM didaktikos centras – mokslas, kūryba ir naujos perspektyvos
2024-09-04 11:07
Studentams su negalia – finansinė parama
2024-09-03 07:07
Išlydėti geriausiuose pasaulio universitetuose studijuosiantys ir grįžę Lietuvai dirbsiantys studentai
2024-09-02 09:15
Nuo šių metų LSP – daugiau nei studento pažymėjimas
2024-09-01 10:24
Panevėžys tobulina pedagogų pritraukimo programą
2024 m. rugpjūtis
2024-08-31 10:07
„airBaltic“ švenčia Technikos akademijos atidarymą
2024-08-30 17:46
Stojimo rezultatai – šimtukininkai renkasi KTU, išlaikyta aukšta studijų kokybė
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama