Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90643/astronomai-aptiko-ryskiausia-iki-siol-visatos-objekta/spausdinti/

Astronomai aptiko ryškiausią iki šiol Visatos objektą

Publikuota: 2024-02-23 09:28
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Astronomai atrado galbūt ryškiausią Visatoje objektą – kvazarą, kurio širdyje esanti juodoji skylė auga taip greitai, kad per dieną praryja apytiksliai tokią dujų ir dulkių masę, kuri ekvivalenti Saulės masei, skelbia „Time“.

Kvazaras / Europos pietinės observatorijos / M. Kornmesser iliustracija
Kvazaras / Europos pietinės observatorijos / M. Kornmesser iliustracija

Rekordinis kvazaras šviečia 500 trilijonų kartų ryškiau nei mūsų Saulė, o jį maitinanti juodoji skylė yra daugiau nei 17 mlrd. kartų didesnė už mūsų Saulę, vasario 19 d. žurnale „Nature Astronomy“ publikuotame straipsnyje rašė astronomų komanda.

Kvazarai yra galaktikų aktyviųjų branduolių poklasis – stipriai švytintys galaktikų branduoliai, kuriuose dujos ir dulkės, krentančios į supermasyvią juodąją skylę, spinduliuoja energiją elektromagnetinės spinduliuotės pavidalu.

„Šis kvazaras yra pati agresyviausia mums žinoma vieta Visatoje, – elektroniniu paštu naujienų leidiniui „Time“ sakė pagrindinis tyrimo autorius Christianas Wolfas iš Australijos nacionalinio universiteto.

Kvazaras / Europos pietinės observatorijos / M. Kornmesser iliustracija
Kvazaras / Europos pietinės observatorijos / M. Kornmesser iliustracija

Europos pietinė observatorija minimą objektą pastebėjo dar 1980 m., tačiau buvo manoma, kad tai žvaigždė. Tik pernai jis buvo identifikuotas kaip kvazaras – itin aktyvus ir švytintis galaktikos centras. Australijoje ir Čilės Atakamos dykumoje esančių teleskopų stebėjimai tai patvirtino.

Vėlesni stebėjimai ir kompiuterinis modeliavimas parodė, kad kvazaras per metus praryja maždaug 370 saulių masę – maždaug po vieną Saulę per dieną.

Šis kvazaras yra už 12 mlrd. šviesmečių.

Tyrimas: https://www.nature.com/articles/s41550-024-02195-x

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!