Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90601/treciadieni-nebeveikiantis-palydovas-sudegs-zemes-atmosferoje-skeveldros-gali-pasiekti-vandenyna/spausdinti/

Trečiadienį nebeveikiantis palydovas sudegs Žemės atmosferoje: skeveldros gali pasiekti vandenyną

Publikuota: 2024-02-21 09:26
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Europos kosmoso agentūra (EKA) pranešė, kad trečiadienį palydovas, žinomas kaip ERS-2, sudegs Žemės orbitoje. Tačiau įvykio keliama grėsmė planetai itin maža.

Krentantis ERS-2 / Australijos įmonės HEO nuotr.
Krentantis ERS-2 / Australijos įmonės HEO nuotr.

EKA teigimu, kadangi palydovų grįžimas į Žemę yra „natūralus“, kitaip tariant, nekontroliuojamas žmonių, neįmanoma tiksliai numatyti, kada ir kur jis įvyks. Tačiau, palydovui artėjant, agentūra gali tiksliau pasakyti, kada palydovas sudegs.

Pirmadienį ji paskelbė naujausią savo prognozę, kurioje numatė, kad palydovas, kurio misija truko beveik 16 metų, į Žemės atmosferą sugrįš trečiadienį.

Pirmadienio popietę ERS-2 palydovas buvo maždaug 200 km aukštyje ir per parą krito daugiau kaip 10 km. Pranešama, kad jo kritimo greitis sparčiai didėja. Pasiekęs maždaug 80 km aukštį, palydovas visų pirma subyrės į atskirus gabalus, o vėliau didžioji jų dalis sudegs. EKA teigimu, kai kurie fragmentai gali pasiekti Žemę, tačiau greičiausiai jie nukris į vandenyną. „Rizika, susijusi su palydovo grįžimu į Žemę, yra labai maža“, – teigiama EKA informacijoje apie ERS-2 grįžimą į Žemę.

ERS-2 buvo paleistas 1995 m. Tuo metu tai buvo sudėtingiausias Europos Žemės stebėjimo erdvėlaivis. „Jis suteikė mums naujų žinių apie mūsų planetą, atmosferos cheminę sudėtį, vandenynus ir žmonijos veiklos poveikį aplinkai“, – sakė EKA atstovas Mirko Albanis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!