Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90590/nasa-siulo-reta-galimybe-metus-gyventi-marso-simuliacijoje-uz-tai-bus-sumoketa/spausdinti/

NASA siūlo retą galimybę – metus gyventi Marso simuliacijoje: už tai bus sumokėta

Publikuota: 2024-02-20 13:24
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kol kas NASA dar negali siųsti žmonių į Marsą, tačiau ieško keturių asmenų, kurie metus gyventų šios planetos simuliacijoje. Tai – antrasis toks kvietimas.

Kosmoso agentūra vykdo programą „Crew Health and Performance Exploration Analog“ (CHAPEA) – tai vienerių metų trukmės misijos, kurių metu savanoriai gyvena 3D spausdintuvu atspausdintoje 158 kv. m ploto erdvėje, primenančioje Marso kraštovaizdį, rašo „Business Insider“.

Ši erdvė vadinama „Mars Dune Alpha“ ir ji yra Hiustone, Teksaso valstijoje.

Tokias buveines NASA vieną dieną galėtų pastatyti Marse, tad misijos metu savanoriai gyvena taip, kaip gyventų astronautai.

NASA praneša, kad paraiškas turėtų teikti sveiki 30–55 metų JAV piliečiai ar nuolatiniai gyventojai, turintys mokslinį išsilavinimą, karinę ar piloto patirtį, nerūkantys ir mokantys anglų kalbą.

Bus tikrinama jų kriminalinė praeitis, atliekamas psichikos patikrinimas ir medicininis įvertinimas.

Iš visų kandidatų bus atrinkti 4 asmenys ir jiems už šią veiklą bus mokama.

Atranka gali trukti 12–14 mėn., todėl aplikuojantieji iš karto įspėjami, jog atsakymo greitu metu gali nesulaukti, rašo NASA.

Paraiškoje – daug klausimų. Vieni iš jų: ar esate pasirengę metus vartoti perdirbtą maistą, skirtą skrydžiams į kosmosą, ir nedalyvauti sudarant valgiaraštį; ar esate pasirengę ilgą laiką (iki dviejų savaičių) nebendrauti arba bendrauti labai apribotai su šeima ir draugais; kaip išgyvenote izoliaciją, paskelbtą dėl COVID-19?

Taip pat nurodoma, kad kas mėnesį bus atliekami kraujo, šlapimo, išmatų ir seilių tyrimai, ribojama prieiga prie socialinių tinklų, teks susitaikyti su tuo, kad bendravimas su esančiais už simuliacijos ribų bus su 20 min vėlavimu.

Misija bus pradėta 2025 m. pavasarį, o paraiškas galima teikti iki 2024 m. balandžio 2 d.

NASA atstovas elektroniniu paštu „Business Insider“ sakė, kad CHAPEA dalyviams mokamas darbo užmokestis „atitinka kompensacijas žmonėms, dalyvaujantiems kitose analogiškose misijose“, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Tai jau antroji misija iš trijų suplanuotų, rašo NASA. Pirmoji programos 4 žmonių įgula tokioje erdvėje jau gyvena nuo praėjusių metų liepos.

NASA ataskaitoje minima, kad šie žmonės augina daržoves, smėlio dėžėje imituoja pasivaikščiojimus po Marsą, prižiūri mokslinius eksperimentus, kurie panašūs į atliekamus Tarptautinėje kosminėje stotyje, laikosi griežto mankštos režimo.

Pasižvalgykite, kaip atrodo erdvė, kurioje gyvena pirmoji įgula:

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!