Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90547/hubble-io-teleskopas-uzfiksavo-neiprasta-galaktika-del-didelio-zvaigzdziu-skaiciaus-ja-sunku-pastebeti/spausdinti/

Hubble'io teleskopas užfiksavo neįprastą galaktiką: dėl didelio žvaigždžių skaičiaus ją sunku pastebėti

Publikuota: 2024-02-15 11:26
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

NASA ir EKA (Europos kosmoso agentūros) Hubble'io teleskopas nufotografavo daugybės žvaigždžių apsuptą galatiką. Iš tiesų pastarųjų tiek daug, kad yra šiek tiek sudėtinga pastebėti, jog iš tikrųjų žiūrime į galaktiką.

Netaisyklinga ESO 245-5 galaktika / EKA / Hubble'io ir NASA, M. Messa nuotr.
Netaisyklinga ESO 245-5 galaktika / EKA / Hubble'io ir NASA, M. Messa nuotr.

Šią galaktiką, žinomą kaip ESO 245-5, gali būti sunkiau atpažinti, nes ji akivaizdžiai neturi struktūros, o tai labai kontrastuoja su įspūdingomis Hubble'io padarytomis spiralinių galaktikų nuotraukomis, kuriose identifikuojamos iš pažiūros tvarkingos žvaigždžių, dujų ir dulkių spiralinės gijos.

Pagal De Vaucouleurs galaktikų klasifikacijos sistemą ESO 245-5 yra IB(s)m tipo galaktika. Šis žymėjimas reiškia, kad galaktika yra netaisyklinga (I) – neturinti tvarkingos struktūros. Be to, ji yra skersinė (angl. barred, B) galaktika, t. y. per jos centrą eina tanki žvaigždžių juosta.

Trečiasis terminas – s, rodo, kad ji turi nedidelę spiralinę struktūrą, o paskutinis terminas – m, reiškia, kad tai galaktikos tipas, panašus į Didįjį ir Mažąjį Magelano Debesis, kurie yra netaisyklingos palydovinės Paukščių tako galaktikos.

ESO 245-5 yra palyginti artima Paukščių tako kaimynė. Ji yra už maždaug 15 mln. šviesmečių nuo Žemės, Fenikso žvaigždyne.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!