Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90534/mokslininkai-sukure-ismaniasias-kepures-kurios-jaucia-kada-pasikeicia-sviesoforo-spalva/spausdinti/

Mokslininkai sukūrė išmaniąsias kepures, kurios „jaučia“, kada pasikeičia šviesoforo spalva

Publikuota: 2024-02-14 12:22
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lankstus ir dėvėjimuisi atsparus pluoštas buvo panaudotas gaminant išmaniuosius drabužius su įmontuotais jutikliais, pavyzdžiui, kepures, kurios gali „jausti“ šviesoforo spalvos pokyčius, skelbia „New Scientist“.

Mokslininkai sukūrė išmaniąsias kepures, kurios „jaučia“, kada pasikeičia šviesoforo spalva
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Panašūs ankstesni bandymai sukurti išmaniuosius pluoštus su atsparia išorine danga ir laidžia šerdimi buvo nesėkmingi. Medžiagose, kurios gamybos metu atšąla ir susitraukia skirtingu greičiu arba yra skalbiamos ir gręžiamos, kai iš jų pagaminamas drabužis, dažnai atsiranda mažyčių įtrūkimų, dėl kurių išmanusis prietaisas nustoja veikti.

Dabar gi Lei Wei iš Nanyang technologijos universiteto (Singapūras) ir jo kolegos sukūrė medžiagas, kurios atvėsta ir susitraukia panašiai kaip išmaniųjų telefonų ekranuose naudojamas stiklas, todėl neatsiranda įtrūkimų. Jos kuriamos naudojant šviesolaidinių kabelių gamybos metodus, todėl, Lei Wei teigimu, šis procesas yra pigus ir „paruoštas industrijai“.

Tyrėjai jau išbandė naujas medžiagas kurdami keletą daiktų prototipų, kuriuose įtvirtinti elektroniniai jutikliai ir mikroschemos, palaikančios ryšį per elektrai laidžią medžiagą, pavyzdžiui, kepuraitę, kuri nustato, kada pasikeičia šviesoforo spalva, ir perduoda informaciją į išmaniojo telefono programėlę, džemperį, kuris gali priimti ir dekoduoti vaizdus, perduodamus šviesos impulsais, o ne radijo bangomis, ir laikrodžio dirželį, kuris matuoja jį dėvinčio asmens širdies ritmą.

Po šešis mėnesius trukusių bandymų, kai drabužiai buvo dėvimi, skalbiami ir džiovinami, pluoštas atsilaikė ir išliko pralaidus elektros srovei.

Tačiau vieno trūkumo pašalinti nepavyko: jungtis tarp lanksčios medžiagos ir standžiųjų plokščių, kuriose sumontuotos mikroschemos ir kiti komponentai, po kelių mėnesių sugenda ir išmaniosios funkcijos nustoja veikti.

Tyrimas: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06946-0

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!