Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/90522/nasa-teleskopo-tess-duomenyse-astronomu-komanda-aptiko-potencialiai-gyvenama-pasauli/spausdinti/

NASA teleskopo TESS duomenyse astronomų komanda aptiko potencialiai gyvenamą pasaulį

Publikuota: 2024-02-14 09:32
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©MoksloTaskas.lt
Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

NASA teleskopo TESS duomenyse astronomų komanda atrado potencialiai gyvenamą pasaulį, esantį už 137 šviesmečių nuo Žemės.

NASA teleskopo TESS duomenyse astronomų komanda aptiko potencialiai gyvenamą pasaulį

Egzoplaneta TOI-715b, kurios matmenys pusantro karto didesni už mūsų planetos matmenis, priklauso retai zonai, kurioje aplinkos sąlygos yra maksimaliai palankios biologinei gyvybei atsirasti.

Būsimi stebėjimai Webbo teleskopu žada padėti geriau suprasti šio įdomaus objekto situaciją.

TESS teleskopas į kosmosą buvo paleistas 2018 m. Jis ieško egzoplanetų, aptikdamas žvaigždžių ryškumo sumažėjimą.

Kritimų dažnis ir stiprumas leidžia apskaičiuoti dangaus kūno, einančio pro sistemos šeimininkės žvaigždės orbitą masę ir tankį. Naudodamiesi šia informacija mokslininkai atkuria pasaulių, besisukančių aplink tolimas žvaigždes, vaizdus.

Kuo šie pasauliai yra arčiau, tuo geriau juos galima ištirti. Pavyzdžiui, tyrinėjant žvaigždės šviesos spektrą, praeinantį pro egzoplanetų atmosferas, gaunama duomenų apie jų atmosferas. O tai jau yra galimybė tiksliau nustatyti egzoplanetos tinkamumą gyvybei nei vien tai, kad ji yra žvaigždės gyvenamojoje zonoje. Tokiai analizei atlikti skirti prietaisai yra James Webb kosminės observatorijos dalis.

Astronomai mano, kad TOI-715b netoli raudonosios nykštukės yra siauroje ir optimaliausioje srityje aplink žvaigždę, vadinamoje konservatyviąja gyvenamąja zona, kuriai mažiau tikėtina, kad turės įtakos matavimo paklaidos.

Egzoplaneta skrieja 19 dienų orbita, taigi ji yra pavojingai arti savo žvaigždės, kalbant apie išsiveržimų ar radiacijos keliamą grėsmę.

Tačiau kol kas žvaigždė šeimininkė elgiasi ramiai – per metus trukusius stebėjimus įvyko tik du nedidelio intensyvumo žybsniai, todėl yra tikimybė, kad toks dalykas nepakenks hipotetinei gyvybei planetoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!