Oro uostas nedaug kam sukelia šiltus jausmus: ilgos eilės, prastas ir brangus maistas, o kur dar varginantis bagažo tikrinimas! Kas gi nėra patyręs įkyraus rankinės kraustymo arba ginčo dėl dantų pastos tūbelės?.. Ką gi, šiuos nepatogumus galėsime pamiršti, jei pasiteisins naujo įrenginio „Insight100“ efektyvumas.
Nuotrauka iš stfc.ac.uk
Priežastis, kodėl į lėktuvą negalime įsinešti daugiau negu 150 ml skysčių – nebuvo technologijos, kuri leistų greitai ir tiksliai atskirti pavojingus skysčius (pvz. tuos, iš kurių galima pagaminti sprogmenis) nuo nepavojingų (pvz. šampūno). Idėja testuoti skysčius pasitelkiant fotonus kilo fizikui Pavel Matousek. Kaip viskas veikia? Skysčių buteliukai apšviečiami lazeriais, tuomet nuo skysčio atsimušusi šviesa fotonų pavidalu fiksuojama ir analizuojama. Pagal tai, kiek energijos turi grįžęs fotonas, aparatas gali nustatyti skysčio sudėtį. Nors tai atrodo sudėtinga, procesas paprastai neužtrunka ilgiau penkių sekundžių. Bandymuose šis metodas pasirodė kaip reta tikslus ir ketinama pritaikyti fotonų analizę sparčiau diagnozuojant ligas (pavyzdžiui, cukrinį diabetą). Šiuo metu P. Matousek išradimas testuojamas kai kuriuose Europos oro uostuose.
Jei rezultatai bus palankūs, galbūt oro uostai taps malonesnėmis vietomis. Kokių dar oro uostų nepatogumų norėtumėte atsikratyti?